Som faglig vejleder i folkeskolen kan det nogle gange være en balancekunst, når man skal ballancere mellem ledelsesmagten og medarbejderkulturen. Når emnet er "mellem magt og kultur" så tager dette ungangspunkr i de forskydninger, der over tid har været i ledelsesrollen på skoleområdet. Tidligere tiders skoleledere, som var "de fremmeste blandt ligemænd", er i dag ledere af skoler, hvor kompleksiteten og kravene om overblik er så store, at ledelsen uddistribuerer opgaver til bl.a. undervisningsvejledere, som har et fornødent fagfagligt indblik.
Hvor ledelsesen ofte ønsker at udvikle pædagogisk, kan dagligdagens her og nu udfordringer ofte blive dagsordenssættende i samarbejdet mellem vejleder og medarbejdere. Når medarbejderkulturen kommer i spil, så kommer eksisterende olpfattelse af en lang række faktorer i spil. Det er her opfattelser af "sådan gør vi her" regerer. Det er de opfattelser alle nye medarbejdere og ledelser forsøges opdraget ind i. Medarbejderkultur behøver ikke at være begrundet for at være gældende.
Oplægget henvender sig til faglige vejledere samt ledere og har til hensigt at klæde disse på, til at vejlede med et øget fokus på det der rør sig i en eksisterende kultur, og hvorledes en eksisterende kultur kan og skal udfordres gennem lære og erkendelsesprocesser, såfremt der er et ønske om at gøre magtens mulighedsrum større.
Kontakt: erik.rene.nielsen@post.tele.dk